AKTUÁLNĚ / Vzdělávání a školy

Popis:
19.2.2015

V univerzitním gastrocentru učili, jak na tradiční jídla Opavského Slezska

OPAVA

Pro milovníky klasiky i pro fanoušky moderního pojetí kuchyně připravilo Gastrocentrum Slezské univerzity v Opavě dva kuchařské workshopy na téma Tradiční kuchyně Opavského Slezska.

První ze setkání s mistry kuchaři Mgr. Michalem Adamem a Mgr. Zdeňkem Remešem se uskutečnilo v sobotu 7. února a bylo věnováno klasické přípravě jídel podle dobových receptů. Zájemci se naučili připravit pokrmy s důrazem na jejich historický odkaz. Není totiž vůbec jednoduché najít opravdu původní recept z Opavska. Během uplynulých desetiletí se zde obyvatelstvo prakticky kompletně vystřídalo, zejména doba těsně před a těsně po II. světové válce přinesla v tomto směru nenávratné změny. Navíc, ne všechny pokrmy, které se na Opavsku jedli před sto padesáti lety, by dnes byly akceptovány a oblíbeny. Dnes by asi restaurace s nabídkou různých kaší a jednoduchých polévek moc zákazníků nezískala. Přesto se v gastrocentru připravovala fazolová polévka, slezský bigos, buchty plněné zelím, slezská kačena či vlajková loď regionální kuchyně slezské nebe. Kurz si pochvalovali nejen ti, kteří ho absolvovali, ale také hosté z polských univerzit, kteří v doprovodu rektora Slezské univerzity prof. Rudolfa Žáčka do gastrocentra zavítali.

Druhé setkání o týden později, tedy 14. února, se neslo opět v duchu kulinářské klasiky našich předků, ale v modernějším hávu, v duchu dnešního food designu. Tentokrát se vařila roláda ze slezské kachny, smažený kružberský pstruh, rapuncka, chlebjanka, makovník či brija, ale protože k dobrému jídlu také patří dobré pití, přiučili se účastníci workshopu i něco z tajů míchaných nápojů.

"Za velmi pozitivní považuji fakt, že workshopů se vedle studentů a pracovníků univerzity zúčastnili i zaměstnanci a provozovatelé gastronomických zařízení ze širšího Opavska. Snad se proto mohu domnívat, že naše dlouhodobá snaha o navrácení tradičních slezských specialit do regionální gastronomie má smysl a na jídelních lístcích restaurací se začne tato kuchyně stále více objevovat," říká Alexandr Burda. I proto workshopy vychází z co možná nejširší potravinové základny se vztahem k regionu a využívá produkty vyrobené a vypěstované v oblasti Opavského Slezska. Nechybí tak výrobky Kozí farmy Magdaléna ze Štítiny, pstruzi z Davidova mlýna a řady dalších míst, výrobců a dodavatelů je v kraji více než šest desítek. Zapomenout nesmíme ani na nápoje, například ovocné šťávy Vitaminátor ze Sosnové, piva z místních pivovarů či likéry Herbaalko ze Štítiny.

Uskutečněné workshopy lze považovat za předzvěst druhého ročníku akce Týden slezské kuchyně, který se letos uskuteční od 10. do 19. dubna. Ten první v loňském dubnu iniciovala Změna pro Opavu a Slezská univerzita jej zaštítila profesně. O propagaci se pak postaral Destinační management Opavské Slezsko a jednotlivé gastronomické podniky, které se do akce přihlásily.

Právě ty podávaly svým hostům pokrmy připravené podle tradičních receptů a návštěvníci následně hodnotili nejen jídla jako taková, ale i další hlediska své spokojenosti. Podle hlasování hostů pak nejvíce chutnalo v Hospodě U mlynáře, která je v areálu U vodníka Slámy v Háji ve Slezsku. Celkem se do prvního ročníku zapojilo dvaadvacet podniků ze širšího regionu Opavského Slezska. "Podle našeho průzkumu před prvním Týdnem slezské kuchyně na otázku "Co je to slezská kuchyně?", dokázala odpovědět jen dvě procenta obyvatel regionu. Dnes si troufám říci, že toto procento významně narostlo, o čemž svědčí zvýšený zájem o tyto speciality v restauracích a konec konců i zájem o naše tematicky takto zaměřené akce a degustační večery v Gastrocentru Slezské univerzity," konstatuje Alexandr Burda.

V dubnu tohoto roku tedy bude realizován druhý ročník Týdne slezské kuchyně, který přímo naváže na otevření letošní turistické sezony na Opavsku. Tentokrát se hlavním partnerem akce stane Statutární město Opava. Vedle nabídky jednotlivých restaurací, které do své nabídky opět zařadí tradiční jídla Opavského Slezska, se uskuteční i čtyři zážitkové degustační večery věnované právě tradicím slezské gastronomie a její kuchyni. Jejich režie se ujmou studenti Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu, kteří ve dnech 27. a 28. března a 3. a 4. dubna 2015 zvou k účasti do Gastrocentra Slezské univerzity. Podrobnější informace budou včas zveřejněny na webu a internetových novinách Slezské univerzity a na webu www.slezskakuchyne.cz.

Autor / zdroj: Martin Kůs

Doporučujeme

H & B servis.cz, s.r.o.

Velkoobchodní prodej a distribuce stavební chemie a zateplovacích systémů. Nabídka polyuretanových pěn, akrylátů, silikonů, tmelů, lepidel, těsnicích a lepicích pásek či spojovacího materiálu. www.habservis.cz

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Křižovatka u Bredy v Opavě se změní v okružní

Křižovatka ulic Nákladní x Oblouková x Rybářská, která patří k nejfrekventovanějším v Opavě, se nově promění v okružní. Pracovníci technických služeb

Post

České ragby vstupuje do další sezóny s novým kapitánem i hlavním partnerem

Na další sezónu je české ragby připraveno po všech směrech. Do týmu národní reprezentace přišel na pozici kapitána Vojtěch Havel, změny se však udály

Post

Táborsko v Opavě sahalo po třech bodech, ale nakonec prohrálo

V rámci vloženého kola zavítal tým Táborska na půdu slezské Opavy, kde po výborném výkonu prohrál 2:1. A znovu může hovořit o pořádné porci smůly.

Reklama

Reklama

PARTNEŘI

www.habservis.cz garaze.fabrego.cz Maminčino koření www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz www.beautyexpo.cz

REKLAMA